“Bryggarkärran”

 
 

Bryggeridisponenten Otto-Emil Neumüller hade 1911 köpt ett flygplan, "Nyrop-Blériot nr 3" med en 50 hk Gnôme-motor, byggd av ingenjören Hjalmar Nyrop tillsammans med dennes bror på Nyrops Båt- och Aeroplansvarv i Landskrona. Maskinen var konstruerad efter en engelsk modifiering av Blériot XI som kallades "Big Bat" och var varvets tredje flygplansbygge (Nyrop 3). Planet var tvåsitsigt och stolarna var placerade bredvid varandra. I Sverige fick det namnet "Aeroplanet nr 1" eller "Kiddy". Neumüller skänkte flygplanet till Sjöförsvaret "för spaning till sjöss". Neumüllers gåva av "Aeroplanet nr 1" kom att kallas för "Bryggarkärran". Maskinen överlämnades till marinen i december månad och blev därmed svenska försvarets första flygplan. Den 3 februari 1912 flög Olle Dahlbeck för första gången i militär regi med detta flygplan. Starten skedde från Värtans is vid ön Stora Skraggen.

Planet finns nu Tekniska Museet i Stockholm.


Källor:

http://www.silvervingar.se/broderade_maerken.html

http://www.tekniskamuseet.se/upload/Skolan/FLYG.pdf


Tillbaka till startsidan


Vem var Olle Dahlbeck?


Olof (Olle) Dahlbeck 1884 – 1930 var flygpionjär, marinofficer och industriledare. Han studerade flyg i England 1911 och fick Svenskt aviatördiplom nummer 3, tack vare att systerns svärfar Otto-Emil Neumüller donerade ett flygplan till Kungliga Flottan så bekostade staten flygutbildningen. Dahlbeck genomförde den första militära flygningen i Sverige 3 februari 1912 och samma år köpte han ett privat flygplan (Bristol Boxkite). Han slog svenskt distansrekord och utförde den första leveransflygningen med tidningar med 2000 exemplar av Dagens Nyheter från Stockholm till Uppsala.


Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Olof_Dahlbeck

 

Bryggarkärran lyfter från Värtans is den 3 februari 1912


Dahlbecks plan ramlar ner bakom lagårn på Näs i Vimmerby


“Ja, nog var det rätt bra att vara barn i häståldern. Innan det ännu hade börjar vimla av bilar på vägarna. Och när man knappt hade sett en flygmaskin. “Knappt” sa jag, lägg märke till det! För ensån pjäs hade vi i alla fall sett, den som trillade ner bakom vår lagård en dag i november 1912. En riksbekant flygpionjär var det som kom brakande ner från himlen då.


Det var Dahlbäck som flyga plär,

han ramlar ner lite här och där,


det stämde precis, det de så spefullt sjöng om honom. Men att han skulle ramla ner just bakom vår lagård, det var mer än någon unge hade kunnat hoppas på. Min bror och jag kom springande till olycksplatsen första av alla och hörde hans vilda eder och förbannelser, där han satt bredvid sin trasiga maskin. Han var ju på väg till Köpenhamn och Tyskland, Dahlbäck, och trivdes inte alls bakom vår lagård. Men å, vad lyckliga vo var att ha honom där och med vilket rysande välbehag vi hörde hur han svor!”


Ur: Astrid Lindgren, Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult.Ladda ner: Lindgren.pdfNyrop N:o 3


Nyrop N:o  tillverkades på Nyrops Båt- och Aeroplansvarv i Landskrona av ingenjören Hjalmar Nyrop tillsammans med dennes bror. I grundkonstruktionen var det en kopia av det engelska flygplanet Big Bat som i sin tur var en modifierad Blériot XI-2. Läs mer om flygplanet!

Öletiketterna ovan:

design Klas-Fredrik Neumüller