Ekudden

 
 

Ekudden ligger på en udde i norra delen av sjön Flaten och gränsar till Flatenbadets friluftsområde. Ekudden var en utgård  under Skarpnäck. Den avsöndrades och såldes den 6 april 1893 till bryggaren Carl Gustaf Piehl. Gården var sommarställe för familjen Piehl. Där bodde också dottern Lisa, gift Geber, med familj.


På Ekudden fanns en stor mangårdsbyggnad, byggd 1887, flygelbyggnad, ladugård, kägelbana, tjänstebostad, drängstuga, ladugård, förråd, växt- och lusthus m m. En engelsk park med många växter och träd anlades och en kanal grävdes tvärs över spetsen på området. Efter det att Stockholms stad köpt Ekudden stod husen så småningom tomma och förföll. I samband med ett inbrott brändes huvudbyggnaden ner en sensommardag 1969. Övriga hus vandaliserades redan 1956 och numera finns bara grunderna kvar. I området finns flera intressanta växter och en värdefull ekmiljö med många insekter.


Källor: Hans Harlén, Stockholm från A till Ö. Del II, Söderort.

Olle Rydberg, Från Årsta till Farsta (innehåller felaktiga uppgifter om årtal för vandaliseringen). Uppgiften om när huvudbyggnaden brann (1969 eller möjligen 1968) kommer från en person som befann sig i närheten av Ekudden denna sensommarlördag.
Mormor Sofia Piehls “Grönalund” på Ekudden

av Lisbeth Ollner


“Grönalund” var det synnerligen passande namnet på Mormors “utedass” på Ekudden. En oförglömlig plats för barnen Geber, Lisbeth (född 1922), Nils-Hugo (1924) och lillebror Arne (1928). Läs mer om somrarna på Ekudden på 1920- och 30-talen. Ladda ner som pdf-fil!
Barnen Geber, mostrarna Greta och Brita och mormor Sofia Piehl f. Neumüller på Ekudden i slutet av 1920-talet.
 

Om Ekudden

De äldre bilderna visar livet på Ekudden under 1920- och 1930-talen. Ovan: Lisbeth, Nils-Hugo och Arne Geber. Alla bilder här, liksom ytterligare att stort antal andra bilder finns samlade i ett fotoalbum “Lisbeth Ollners album”. De nya fotona har tagits av  Birgitta Modigh februari 2008. Av husen finns bara ruiner, men de stora ekarna finns kvar.

Uppvaktning av Karin Piehl g. Riben på namnsdagen? Barnen är utklädda.